...
o zdánlivě zbytečném vybavení.....obvzláště, když stanovištěm jsou mokřady
kolem Janova hradu....
Břeclav, Janův hrad - komáří noc,
Lednice, Bulhary, Přítlucká
hora, Rakvice, Mutěnice s Jardou, noc na území velkomoravského hradiska,Hodonín, Skalica, Strážnice - noc,
Petrov, Hodonín, Břeclav ....Beru
si jen spacak a karimamu;) prset proste nebude J.
si taky myslim kdyžtak zalezeme někam do skanzenu :-) R.
Kubo, jaky si mam vzit kolo ...tusim dobre ? M.
Taky bych radeji vzal cerveny, ale tam asi nosic nedostanu.....
:( R.
No abyste mi nerekli ve vlaku, ze mate vlastne jen cyklospacak..ten
by se mi uz vesel i do batuzku ...:) M.
No a ma to cenu, kdyz spime v hotelu?;)) J..
Vinařství
F u z g r u n t y (Aleš Valluch, mob: +420 606
082 252, e-mail: info@fuzgrunty.cz) Rodinné
vinařství sídlí v obci Bulhary v mikulovské vinařské oblasti.
Název našeho vinařství je odvozen od původního názvu vinařské
trati v obci. Trať se původně jmenovala „Fuksgrunty“ česky "Liščí
pole" a protože můj otec v dětství tento název komolil
tak dostal přezdívku Fuzgrunt a to nám zůstalo. První vína pod
značkou Fuzgrunty, byla vyrobena v roce 2006 a až do roku 2010
se jednalo vždy o malé partie vín, které sloužili pro potřebu
našeho penzionu rodiny a přátel. Naší filosofií je vyrábět vysoce
kvalitní vína menších šarží se svěžím ovocným charakterem, vysokým
extraktem a chutí která vybízí k dalšímu napití.Hrozny zpracováváme
moderními a šetrnými metodami - odkalení moštu, zakvášení ušlechtilými
kvasinkami, řízená teplota při kvašení pro udržení aroma ve
víně, odbourávání kyseliny jablečné u červených vín je samozřejmostí.
Vína červená zrají v dřevěných sudech, část leží v barrique
sudech, vše ve vlastním vinném sklepě.
Burčáková sezona začíná 15.
srpna
Burčák je rozkvašený, teplý, žlutavě zabarvený hroznový mošt.
Vzniká jako stádium kvašení hroznového moštu, kdy je prokvašena
přibližně polovina cukru. Vznikne tak nápoj se 4 – 6 % obj.
alkoholu, ve kterém intenzívně probíhá rozmnožování kvasinek
za stálé tvorby oxidu uhličitého. Z hlediska zákona je důležité,
že se musí jednat vždy pouze o kvasící mošt z hroznů, nikoliv
z jiného ovoce a že v něm musí zbývat nejméně 40% nezkvašeného
cukru.Období vinobraní a tím i burčáku patří mezi nejočekávanější
chvíle vinaře i milovníka vín. Je to první setkání s novou úrodou,
setkání navíc velmi příjemné, protože zbytkový cukr a ovocná
vůně lákají k dalšímu doušku. Přidáme-li osvěžující pocit oxidu
uhličitého a nízký obsah alkoholu, vychází nám bezpečná dlouhodobá
konzumace. Pozor však na ni – burčák je právě díky vysokému
obsahu cukru a kvasinek velmi zrádným nápojem. Tradice říká,
že bychom ho měli k očistě organismu vypít tolik, kolik máme
v těle krve. Já dodávám, pokud nechcete mít očistu až přehnaně
razantní, rozložte si toto množství do několika konzumací.Burčák
má vysoký obsah vitamínů a kvasinek. Obsah tiaminů působí pozitivně
na srdeční činnost, kyselina pantotenová chrání organismus proti
onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí a kyselina nikotinová
zabraňuje vzniku nervových a kožních chorob.Vše výš popsané
najdete pouze v burčáku přímo u vinaře. Nevěřte tomu, že se
dá živými organismy nabitá tekutina uzavřít do PET láhví a prodávat
na prudkém slunci u silnic. Na správný burčák je třeba počkat
ve sklepě, než bude mít tu správnou teplotu a i to čekání může
být mnohdy zážitkem.Dalším vývojovým stádiem následujícím po
burčáku je řezák, kdy víno dokvasí, ztrácí svou sladkost a naopak
rozpuštěný oxid uhličitý podtrhuje jeho kyselost. .
M
i k u l č i c e
- Slovanské hradiště
též Mikulčice-Valy, je významné hradisko z doby velkomoravské
nacházející se zhruba 3 km jihovýchodně od intravilánu obce
Mikulčice. S rozlohou kolem 10 ha představují nejrozsáhlejší
slovanské archeologické naleziště v České republice.
Lokalita je chráněna jako národní kulturní památka a byla nominována
k zápisu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Ministerstvo
kultury nominaci v červnu 2009 stáhlo, o zápis znovu usilovalo
v roce 2013, kdy v červnu roku 2014 došlo k opětovnému stažení
nominace.
Mikulčické hradisko patřilo k významným mocenským a duchovním
střediskům Velkomoravské říše. V areálu obehnaném opevněním
(valy) byly nalezeny základy velmožského paláce, dvanácti kostelů,
tři mosty a pohřebiště čítající přes 2 500 hrobů.
S
k a l i c a
Od roku 1372 uherské svobodné královské město, kdysi jedno z největších
a nejvýznamnějších měst na dnešním Slovensku. V 17. století město
přijalo značný počet pobělohorských exulantů z českých zemí. V roce
1918 po několik dní sídlem dočasné slovenské vlády, 1923–1960 a
znovu od 1996 sídlo okresu. Dosti zachované historické jádro, dnes
městská památková zóna. V roce 2005 se město stalo sídlem Středoevropské
vysoké školy v Skalici.
Mezinárodní
folklorní festiva Festival, který pořádá
Národní ústav lidové kultury se sídlem na zámku, se koná každý
poslední víkend v červnu, a to v amfiteátrech v zámeckém parku,
ale také ve vinohradnickém areálu a před usedlostmi v nedalekém
strážnickém skanzenu. Programy komornějšího charakteru se prezentují
i ve vlastní budově zámku – již tradicí se staly hudební pořady
v zámecké expozici lidových nástrojů. Festival se poprvé uskutečnil
v roce 1946 a od svého počátku měl charakter celostátních slavností.
Od roku 1957 vystupují na festivalu zahraniční soubory z blízkých
i vzdálených zemí. Během svého vývoje začal postupně představovat
folklor nejen v jeho přirozené podobě, ale také v různých úpravách
a stylizacích. Součástí festivalu je slavnostní krojovaný průvod
a řada různých pořadů, v rámci festivalu se např. každoročně
koná
Soutěž o nejlepšího
tanečníka slováckého verbuňku.
Odborná porota na festivalu uděluje od roku 1983 čestný titul
Laureát MFF Strážnice a Cenu MFF Strážnice za nejvýraznější autorský
přínos při přípravě a realizaci pořadů.
Strážnický Mezinárodní folklorní festival získal statut festivalu
CIOFF (Mezinárodní rady organizátorů festivalů folkloru a lidového
umění), čímž se zařadil mezi vybrané celosvětové folklorní festivaly
a již dvakrát se stal festivalem Středoevropského sektoru CIOFF.